Kiiltomatokyselyn kuulumiset!

Kesä on ohi ja niin näyttää olevan myös kiiltomatokausi. Kiitos kaikille, jotka ilmoittivat kiiltomatohavaintonsa meille! Yhteensä Kiiltomatokyselyn, iNaturalistin ja muiden laji.fi-portaalin väylien kautta kertyi 247 kiiltomatohavaintoa tältä vuodelta. Toinen toistaan upeampia kuvia kertyi yhteensä 193 kappaletta. Loistavaa työtä!

Kiiltomatokausi alkoi kunnolla lämpimien säiden turvin toukokuussa, tosin joitain havaintoja tehtiin jo maalis-huhtikuussa. Eniten kiiltomatoja havainnoitiin kesä-heinäkuussa, kesäkuun ollessa huippukuukausi (188 havaintoa). Elokuussa määrät vähenivät selkeästi ja viimeiset varmistetut havainnot tehtiin elokuun lopussa. Kesä näyttää olleen hyvä kiiltomadoille sään ollessa pitkään lämmin! Kiiltomadot elävät parisen vuotta toukkina, joten tänä vuonna syntyneet kiiltomadot aikuistuvat muutaman vuoden kuluttua.

Havaintoja tuli etenkin Etelä-, Lounais- ja Järvi-Suomesta.Kiiltomatoja näkyi vähemmän mitä pohjoisempaan liikuttiin. Pohjoisin varmistettu havainto tuli Alavieskasta (Keski-Pohjanmaa), eteläisin tuli Hangon saaristosta (Uusimaa).

Kiiltomatojen on sanottu viihtyvän vesistöjen läheisyydessä, ja suuri osa havainnoista tehtiinkin juuri tällaisissa paikoissa. Erityisen mielenkiintoisia ovat saarihavainnot: emme ole täysin varmoja siitä, miten kiiltomadot ovat alun perin saarille päätyneet, sillä kiiltomatonaaras ei lennä!

Tilastoja, kuvia ja havaintoja voi tutkia tarkemmin täältä: https://laji.fi/observation/map?target=MX.192436&time=2020-01-01%2F  

Kiitos kaikille havainnoistanne, näin saamme tietoa ja opimme lisää tästä upeasta lajista! Kiiltomatokysely palaa taas ensi vuonna.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website at WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: